Manuele therapie

FYSIO- MANUELE THERAPIE AMERONGEN

Manuele therapie

Direct bellen voor een afspraak

Manuele therapie is een behandelmethode die vooral direct aangrijpt op de gewrichten van het lichaam (met name de wervelkolom).

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten, maar ook van de omliggende spieren en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen.

Door verschillende oorzaken kunnen er stoornissen ontstaan in het functioneren van gewrichten, ook wel blokkeringen genoemd. Door die functiestoornissen kunnen aanwezige klachten zich steeds meer uitbreiden. Soms zit men in een vicieuze cirkel.

Door middel van manuele therapie kan deze vicieuze cirkel van klachten doorbroken worden waardoor het natuurlijk herstel weer op gang kan komen.

Het is een patiëntvriendelijke methode. In de meeste gevallen is het een geheel pijnvrije behandeling. De mobilisatietechniek, ook wel manipulatie genoemd, kan soms gepaard gaan met een knappend geluid.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: Men voelt dan een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht geven in gezond bewegen. Soms is het nodig om parallel aan de manueeltherapie nog oefeningen te doen om van de klachten af te komen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut, die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vier jaar. Tijdens deze opleiding heeft hij zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van in het bijzonder de wervelkolom en de overige gewrichten. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat de therapie gericht in te zetten.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

- Hoofdpijn en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom

- Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen

- Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen

- Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn

- Duizeligheid bij het bewegen van de nek

- Kaakklachten al dan niet in combinatie met nekklachten heupklachten